top of page

Wat jouw buik zegt over je brein - orthomoleculaire visie


darm en brein in balans, zorgt voor een gelukkig leven.

Je kent het misschien wel. Je wordt wakker, koffie in de ene hand, telefoon in de andere, en toch voel je je... leeg?

Niet per se verdrietig, maar ook niet echt vrolijk. Je sliep voldoende, je dag is nog niet eens begonnen en toch voelt alles een beetje zwaar.

Als dat je bekend voorkomt, dan is het misschien tijd om te luisteren naar een plek die je waarschijnlijk over het hoofd ziet: je darmen.


Want hoe gek het ook klinkt, wat daar gebeurt heeft verrassend veel te maken met hoe jij je voelt, hoe goed je slaapt en zelfs hoeveel energie je hebt. Jouw buik communiceert namelijk constant met je brein en nee, dat is geen spirituele poëzie, maar biologie.



Jouw buik is slimmer dan je denkt


Jouw darmen worden vaak je tweede brein genoemd. Dat komt omdat ze een eigen zenuwstelsel hebben (het enterisch zenuwstelsel), dat zelfstandig werkt maar ook in nauw contact staat met jouw echte brein, via een soort snelweg van signalen: de nervus vagus.


Deze zenuw slingert van je hersenen naar je organen, waaronder je darmen en is een beetje als de brug tussen rust en actie. Als je ontspannen bent, is het deze zenuw die je helpt om te verteren, te herstellen en je weer op te laden. Maar het werkt ook andersom: je darmen kunnen via diezelfde route laten weten of ze zich goed voelen... of niet.


Bacteriën die meebepalen hoe jij je voelt


een gezonde darm microbioom, dus goede bacterie balans, zorgt voor een gelukkig lichaam.

In je darmen wonen miljarden bacteriën : goede en minder goede. Samen vormen ze het darm microbioom. Als dat in balans is, voel jij je vaak ook meer in balans. Sommige bacteriën maken zelfs stoffen aan die invloed hebben op je brein, zoals serotonine (bekend als het gelukshormoon), GABA (werkt kalmerend) en korte-keten vetzuren zoals butyraat (helpt je darmwand gezond houden).

Maar als die balans verstoord raakt, bv. door stress, antibiotica, ongezonde voeding of slaaptekort, dan kunnen die fijne bacteriën verdwijnen en nemen minder fijne soorten het over. Dat noemen we dysbiose – en dat kan flink wat chaos veroorzaken in je lijf én je hoofd.


Wat als jouw darm uit balans is?


Bij dysbiose kan je darmwand minder goed gaan werken, waardoor stoffen in je bloed terechtkomen die daar eigenlijk niet horen. Dat kan een ontstekingsreactie uitlokken in je hele lichaam en ontstekingen worden steeds vaker gelinkt aan klachten zoals vermoeidheid, somberheid, piekeren of slecht slapen.


Onderzoek laat ook zien dat mensen met depressieve klachten vaak een minder gevarieerd microbioom hebben. Ze hebben minder goede bacteriën die stoffen aanmaken zoals butyraat en GABA, en meer soorten die juist ontstekingen stimuleren. Dat zorgt ervoor dat jouw lijf letterlijk in de stressmodus komt te staan, ook al is er geen “reden” voor.


Hoe jouw darm invloed heeft op jouw humeur


Lange tijd werd gedacht dat depressie vooral te maken had met een tekort aan serotonine. Ondertussen weten we dat het verhaal complexer is. Serotonine wordt namelijk vooral in je darmen aangemaakt, maar komt daar maar moeilijk je hersenen binnen. Toch heeft het indirect invloed, via bijvoorbeeld je immuunsysteem of de nervus vagus.

Wat wel duidelijk is: mensen met een gezond microbioom hebben meer van de bacteriën die stoffen produceren die je stemming ten goede komen. en minder van de bacteriën die ontstekingen en stressreacties aanwakkeren.

Dus ja, een sombere stemming kan zijn oorsprong hebben in een verstoorde darm. Maar het werkt waarschijnlijk ook andersom: als je je mentaal slecht voelt, ga je vaak ook anders eten, slechter slapen, meer stress ervaren – wat je darmen weer onder druk zet. het is een wisselwerking.



Wat jij zelf kunt doen - praktische orthomoleculaire tips


Een gezond microbioom begint bij dagelijkse keuzes. Dit helpt je darmen (en dus ook je hoofd):

– eet veel vezels (denk aan groenten, zaden, peulvruchten)

– vermijd te veel suikers, alcohol en bewerkte voeding

– eet gefermenteerde producten zoals zuurkool, kefir of kimchi

– beweeg dagelijks, al is het een korte wandeling

– probeer stress te verlagen via ademhaling, meditatie of gewoon even niksen

– geef je darmen rust met voldoende slaap en pauzes tussen je maaltijden


Wanneer extra ondersteuning handig is


Soms zijn voeding en leefstijl niet voldoende, zeker bij langdurige klachten zoals darmproblemen, hormonale disbalans, PCOS of chronische vermoeidheid. In zo’n geval kan een orthomoleculaire aanpak — met bloedanalyse, supplementadvies en darmherstel op maat — een waardevol verschil maken.

Het doel is altijd om naar het geheel te kijken: wat heeft jouw lichaam écht nodig om te herstellen? Zonder quick fixes, maar met duurzame resultaten.



Tot slot


Jouw darmen en jouw brein staan continu met elkaar in contact. Dat betekent dat je mentale welzijn, je slaap, je stressniveau... allemaal beïnvloed worden door die kleine bewoners in je buik. En hoewel we nog niet alles snappen van hoe het precies werkt, weten we één ding zeker: goed zorgen voor je darmen is een krachtig begin om je energie, rust en veerkracht terug te vinden.

En dat is toch precies wat we allemaal willen?

Comments


Heal with Sou

Jan Van Rijswijcklaan 31

ANTWERPEN

healwithsou@hotmail.com

+324 89 86 90 94

20180625_Logo_PraktijkHarmonie_regular.png
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram

© 2025 by Heal with Sou 

bottom of page