Na de hype op tiktok over ashwagandha, begonnen de vragen meer en meer binnen te stromen over de werking. Werkt dit zeker tegen de stress? Voel ik mijn emoties hierdoor minder sterk aan? Waarom merk ik hier geen effect van? In deze post vertel ik wat meer over ashwagandha en de werking ervan.
Dit supplement staat bekend om zijn potentie en heeft veel onderzoek naar zich toegetrokken.
Ashwagandha, een populair kruid in de Ayurveda, heeft een eeuwenoude geschiedenis in de traditionele Indiase geneeskunde. De naam 'ashwagandha' is Sanskriet voor 'de geur van een paard', wat verwijst naar zowel zijn opmerkelijke geur als zijn kracht. Het is ook gekend als de Indiase ginseng of winterkers. De wortel van het kruid wordt doorgaans gebruikt in supplementen. Ashwagandha behoort tot de adaptogenen, kruiden die het lichaam helpen om in tijden van stress weer balans te vinden.
Gezondheidsvoordelen van ashwagandha
Naast het traditionele gebruik ervan, werd er ook veel onderzoek gedaan. Volgens onderzoek zijn er aanwijzingen dat ashwagandha een aanzienlijke invloed kan hebben op onze gezondheid:
- Stress- en angstverlichting: Ashwagandha staat vooral bekend om zijn vermogen om stress en angst te verminderen. Het werkingsmechanisme lijkt te liggen in de regulering van de 'stress-as' in het lichaam, met name de hypothalamus-hypofyse-bijnieras, waardoor het niveau van het stresshormoon cortisol kan worden verlaagd.
- Bevordering van de slaapkwaliteit: Ashwagandha kan ook de slaapkwaliteit verbeteren, angst verminderen en de mentale alertheid na het ontwaken verhogen, vooral bij mensen die al slaapproblemen ervaren.
- Ontstekingsremmende eigenschappen: Studies tonen aan dat ashwagandha ontstekingseiwitten in het bloed kan verminderen, wat kan bijdragen aan het verminderen van ontstekingsreacties in het lichaam.
- Verlaging van bloedsuiker- en cholesterolspiegels: Onderzoek suggereert dat ashwagandha kan helpen bij het verlagen van bloedsuikerspiegels en triglycerideniveaus, wat gunstig kan zijn voor mensen met diabetes en hartziekten.
- Ondersteuning bij gewichtsbeheersing: Recente studies wijzen op een mogelijke rol van ashwagandha bij het reguleren van lichaamsgewicht, vooral bij mensen die aanhoudende stress ervaren.
- Verbetering van sportprestaties: Ashwagandha kan fysieke prestaties verbeteren, zoals kracht, zuurstofgebruik tijdens lichaamsbeweging en maximale zuurstofopname, wat belangrijk is voor zowel atleten als niet-atleten.
- Gunstige effecten op de psychische gezondheid: Onderzoek suggereert dat ashwagandha een gunstig effect kan hebben bij depressie, angst en cognitieve problemen.
- Verbetering van seksueel functioneren bij vrouwen en verhoging van vruchtbaarheid en testosteronniveaus bij mannen: Ashwagandha kan verschillende aspecten van seksuele functie verbeteren bij vrouwen en de productie van testosteron en andere geslachtshormonen stimuleren bij mannen.
- Verbetering van focus en geheugen: Onderzoek suggereert dat ashwagandha kan bijdragen aan een verbetering van focus, geheugen en informatieverwerkingssnelheid.
- Mogelijk effectief tegen kniepijn: Studies tonen aan dat ashwagandha kan helpen bij het verminderen van kniegewrichtspijn.
Wie moet dit liefst vermijden?
Hoewel ashwagandha over het algemeen als veilig wordt beschouwd bij gebruik tot 3 maanden, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen en mogelijke bijwerkingen. Raadpleeg altijd een deskundige voordat je ermee begint, zeker als je medicatie inneemt.
Het kan bijvoorbeeld niet veilig zijn voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen met hormoongevoelige prostaatkanker of leverproblemen. In zeldzame gevallen kunnen leverproblemen optreden en voor mensen met auto-immuunziekten is moet men extra voorzichtig zijn vanwege het mogelijke effect op het immuunsysteem. Bijwerkingen kunnen onder meer maag- en darmklachten, diarree, braken, lichte slaperigheid en versuffing omvatten.
Dosering
De aanbevolen dosering voor volwassenen van ashwagandha-extract varieert tussen 250 – 600 mg per dag, dit komt overeen met 3-6g gedroogde ashwaganda wortel. De dosis hangt wel af van de aandoening/klacht. Overleg bij (langdurige) hogere doseringen altijd met een professional in de gezondheidszorg.
Conclusie
Ashwagandha toont veelbelovende voordelen voor zowel de mentale als fysieke gezondheid en kan een waardevol supplement zijn in stressvolle tijden. Ik hoop dat dit artikel je een goed overzicht heeft gegeven van de vele voordelen van dit krachtige adaptogene kruid!
Comments